top of page

 

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je alles. Natuur, alle mogelijkheden tot sporten en heerlijke horeca. 

Fietsen

LET DE STIGTERPAD
(28,0 km)
Het Let de Stigterpad is vernoemd naar mevrouw A.D. de Stigter-Huising, oud-burgemeester van Maarn en mede grondlegger van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, van 2003-2005 was zij de eerste voorzitter. De route laat het beste zien wat het nationale park te bieden heeft, de half verharde fietspaden voeren langs bossen, heidevelden, grafheuvels, kastelen, zandverstuivingen, vennen, uiterwaarden met rivier en vergezichten. In het midden is de route wat heuvelachtig. Het is uniek dat stuwwal en rivierdal zo dicht bij elkaar liggen en dat maakt het Let de Stigterpad een bijzondere fietsroute.

In Doorn en Elst gaat de route over driften, dat zijn schapenpaden waarlangs de herder zijn kudde naar de heide voerde. Door veelvuldig gebruik sleet het pad vanzelf uit tot een algemeen gewaardeerde weg. Ook fiets je over zogenaamde heerewegen, dit zijn verbindingswegen tussen belangrijke plaatsen. De regio kende enkele heerwegen. De belangrijkste liep langs de zuidflank van de Heuvelrug. Delen van de N225 behoorden in de twaalfde eeuw al tot de verbindingsweg tussen Utrecht, Arnhem en Keulen. Bij Leersum fiets je over de Utrechtse Baan en bij Rhenen over de Utrechtseweg.

Het is een enkele route tussen Maarn en Rhenen, maar de route sluit aan op de stations Driebergen-Zeist en Rhenen. Je kunt vanaf het eindpunt doorfietsen naar een van deze stations om de trein terug te nemen.

wild Path

 Tips in de buurt:

- Huis Doorn, "keizer Wilhelm II"

- Pyramide van Austerlitz

- www.mtb-utrechtseheuvelrug.nl

- Kasteel Amerongen

- Wijk bij Duurstede 

Image by Tobias Bjerknes
bottom of page